Вже давно не секрет і багатьом з нас добре відомо, що існує тісний взаємозв'язок між дієтою та настроєм. Згадайте той стан нервозності, який супроводжує перші кілька днів суворої дієти, або приємне відчуття при вживанні улюблених продуктів, (особливо шоколаду). У чому ж причина такої зміни настрою? Відповідь проста - вся справа в серотоніні.
Як серотонін впливає на настрій?
Серотонін є нейромедіатором, який діє на різні підтипи рецепторів, демонструючи, таким чином, широкий спектр функцій, що впливають на органічну діяльність. Серотонін відомий своєю здатністю сприяти підвищеного настрою і спокою. Крім того, серотонін:
- знижує смакові якості їжі, та загальуа кількість з'їденої їжі;
- приводить в дію сигнал про насичення;
- зменшує споживання вуглеводів і збільшує споживання білка;
- не впливає на споживання жиру.
Існують антагоністи серотоніну, що індукують негайне і значне зниження обсягів споживання їжі. Ці речовини використовуються при лікуванні депресії (наприклад, флуоксетин), а за рахунок збільшення рівня серотоніну в нервових синапсах - покращують настрій. Вони показані при лікуванні булімії, розладу харчової поведінки, яке характеризується частою обжерливістю, і компенсується самостійною блювотою або зловживанням проносними. Антагоністи серотонінергічних систем давно використовуються в лікуванні ожиріння, так як викликають почуття ситості в організмі тварин і людини.
Концентрації в мозку серотоніну залежать від вибору їжі. Наприклад, продукти, багаті простими цукрами і триптофаном, здатні істотно підвищувати рівень серотоніну. Тому цілком природно і фізіологічно обгрунтоване те, що в моменти стресу і поганого настрою нас «тягне» на торти і тістечка. Але ми повинні пам'ятати, що високий глікемічний індекс вуглеводів створює опір інсуліну і провокує в недалекій перспективі діабет.
Як підняти рівень серотоніну?
Для підвищення рівня серотоніну з їжею без ризику набрати зайву вагу або заробити діабет, необхідно вживати продукти низькокалорійні і багаті триптофаном. Ще одним способом підвищення концентрацій серотоніну є практика фізичної активності. Однак подібні стратегії протипоказані при мігрені, так як таким чином можна посилити проблему.
Стратегічно важливими продуктами, багатими триптофаном, є: вівсянка, фініки, банани, сир, молоко, йогурт, арахіс, волоський горіх, кедровий горіх, кунжут, червоне м'ясо, риба.