Завдання харчових добавок, котрі визначаються як консерванти, полягає в пригніченні функції розмноження мікроорганізмів. Таким чином, їжа захищена від цвілевих грибків, малоприємних запахів, зіпсованого смаку, а також від токсичних речовин, які утворюються в процесі життєдіяльності мікроскопічних організмів.
Тисячі років людська цивілізація використовує консерванти. Сіль і оцет, мед і спирт - все це натуральні харчові добавки, які відомі людині з давніх часів. Але на сьогоднішній день пальму першості у природних консервантів відвоювали синтетичні сполуки, без яких практично неможливе сучасне харчове виробництво. Незаперечні «плюси» синтетичних консервантів - низька вартість та висока ефективність.
Ми, як споживачі, повинні знати, що ці добавки маркуються від Е200 до Е299. Особливу увагу слід приділити групі парабенів (Е214-Е219) та формальдегіду Е240. Ці добавки мають виражену токсичну і канцерогенну дыю. А тепер про шкідливі «ешки» докладніше.
Шкідливий вплив парабенів
Отже, парабени - речовини, вироблені синтетично з бензойної кислоти. Використовуються головним чином в косметичній, фармацевтичній і харчовій промисловості:
- E214 етил-ПАРА-гідроксибензоат або парагідроксибензоат ЕТИЛОВИЙ;
- E215 пара-гідроксибензоат або пропіл-п-гідроксибензоат натрію;
- E218 метил-п-гідроксибензоат або PARA-метілгидроксибензоат;
- E219 метил-натрію пара гидроксибензоат.
Парабени можуть викликати:
- подразнення шлунка і розлади травлення,
- проблеми росту,
- безсоння,
- астму,
- подразнення очей,
- кропив'янку,
- гіперактивність і алергічні реакції у людей, чутливих до аспірину, або тих, хто страждає від астми.
Максимально допустима доза споживання парабенів: 10 мг на кг маси тіла.
Шкідливий вплив формальдегіду
Формальдегід Е240 - безбарвний газ з їдким запахом, добре розчиняється у воді і має здатність згортати білок. Фольмальдегід часто використовується як консервант в вакцинах. Головна небезпека цієї добавки полягає в її канцерогенному впливі на людський організм. Текстиль, фарби, смоли, пластик, які містять формальдегід, працюють як міни уповільненої дії, провокуючи запуск і розвиток онкологічних процесів, а саме - раку носоглотки і лейкозу.
Висновок: не лінуємося читати етикетки!