У продовження попередньої теми, яка стосувалася питань раціонального харчування під час вагітності, поговоримо сьогодні про величезне значення такого цінного вітаміну як фолієва кислота.
Назва фолієвої кислоти походить від латинського «фоліо», що означає «листок», і чим чітко вказує на її місцезнаходження. Фолієва кислота, по суті своїй, представляє найбільш окислену і стабільну форму водорозчинного вітаміну - В9.
Де міститься фолієва кислота?
Справжнім джерелом фолієвої кислоти є зелені листові овочі. У достатку вона присутня в артишоках, ріпі, пивних дріжджах, зернових, бобових, яєчному жовтку, печінці, ківі, полуниці. Слід звернути увагу на те, що більшість водорозчинних вітамінів в процесі обробки харчових продуктів денатурує. Приготування страв знищує до 95 % від початкового вмісту вітаміну в продукті, а листові зелені овочі при кімнатній температурі за три дні «бідніють» на 70 %.
Сигарети, алкоголь плюс деякі ліки сильно збільшують потреби організму в фолієвій кислоті. Серед медпрепаратів, які заважають метаболізму фолієвої кислоти, знаходяться протипухлинні, протизапальні, протисудомні засоби. Нарешті, існують і генетичні передумови ферментативного характеру, тому деяким жінкам під час вагітності і поза нею потрібна більша кількість фолієвої кислоти, ніж іншим. Щоб покрити добову потребу в фолієвій кислоті слід споживати фрукти та овочі настільки свіжі, наскільки це можливо.
Чому фолієва кислота така важлива під час вагітності?
Фолієва кислота використовується організмом для поділу клітин, вона бере участь у синтезі ДНК, білків, вітамінів і гемоглобіну (бере участь в еритропоезі - процесі формування червоних кров'яних тілець).
На самих ранніх стадіях вагітності продукт зачаття (зигота, потім ембріон, а далі - плід) стає мегаспоживачем фолієвої кислоти через інтенсивні процеси проліферації та диференціювання клітин. Збільшення материнського еритропоезу сприяє тому, що збільшуються потреби в фолієвій кислоті (на 30 - 50 %).
Дефіцит фолієвої кислоти на ранніх термінах вагітності збільшує ризик вроджених дефектів, особливо пов'язаних з формуванням нервової трубки. Найбільш поширеними дефектами нервової трубки є аненцефалії (50 % випадків), розщеплення хребта (40 %), мозкові грижі (10 %). На відміну від перших, останні дефекти часто сумісні з життям, але пов'язані із фізичними каліцтвами та неврологічним дефіцитом різного ступеня тяжкості.
Різні наукові дослідження довели, що фолієва кислота здатна запобігти виникненню і інших вроджених дефектів, включаючи хвороби серця, ущелини губи і піднебіння, дефекти сечовивідних шляхів, пупкову грижу і анальну атрезію. Фолієва кислота відіграє важливу профілактичну роль проти прееклампсії та еклампсії, повторного викидня, відшарування плаценти, внутрішньоутробної затримки росту, низької ваги при народженні і внутрішньоутробної смерті.
Для попередження дефектів закриття нервової трубки, кожна жінка повинна прийняти 400 мкг ( 400 ІКГ = 0,4 мг) фолієвої кислоти на день. Важливо почати прийом за один - три місяці до зачаття і продовжувати протягом першого триместру вагітності. Дана доза рекомендується всім жінкам дітородного віку, що не застосовують протизаплідні таблетки. Дози вище, ніж 0,4 мг фолієвої кислоти на день, можуть бути рекомендовані тільки для тих жінок, які вже мали дитину, постраждалу від дефектів нервової трубки, або мають сімейну історію таких вад розвитку.