Ознайомившись з барвниками і консервантами, перейдемо до антиоксидантів. Що ж це таке? Антиоксиданти - це хімічні речовини, здатні сповільнювати або запобігати процесу окислення інших речовин. Як ми пам'ятаємо ще з шкільного курсу хімії, окислення - це така реакція, в ході якої передаються електрони із речовини з окислювачем. Реакції окислення можуть здійснювати вільні радикали, відповідальні за ініціацію ланцюгової реакції, яка пошкоджує клітини. Антиоксиданти зупиняють ці ланцюгові реакції, допомагаючи тим самим зберегти привабливим колір і смак їжі. Крім того, антиоксиданти служать «захисниками» деяких вітамінів і амінокислот, які легко руйнуються під впливом повітря. У природі існує безліч антиоксидантів. Наприклад, аскорбінова кислота, являє собою натуральний антиоксидант. Токофероли, що містяться у волоських горіхах, соєвих бобах, насінні соняшнику і кукурудзи - теж природні антиоксиданти, які використовують для збереження рослинного масла, маргарину і какао-продуктів. Маркуються антиоксиданти індексом Е300-399.
Найнебезпечніші антиоксиданти
Давайте ознайомимося із списком найбільш небезпечних антиоксидантів ближче.
Е300 - 303 - аскорбати – містяться у солонині, ковбасі, рибних консервах, джемах, пудингах, цукерках та кондитерських виробах, жувальній гумці, пиві, сиропах, фруктових соках і нектарах. Високі дози аскорбатів викликають діарею, карієс, утворення каменів у нирках, можуть привести до глюкозурії.
Е304 - аскорбілпальмітат, міститься в майонезі, вершковому маслі, сприяє сечокам'яної хворобі.
E306 - токоферол, натуральний (Вітамін Е) - маргарин, майонез, вершкове масло, борошняні та картопляні пластівці.
E307 E308 E309 синтетичні токофероли, у великих дозах викликають шкірні хвороби і захворювання нирок.
E310 E311 E312 галлати (пропілгалат - октил галлат - додеціловий галлат) - містяться в оліях (виключаючи оливкову), жувальній гумці, маргарині. Викликають подразнення слизової оболонки порожнини рота.
E320 бутилгідроксіанізол - використовується в якості добавки в оліях та жирах, в жувальній гумці, картопляних чіпсах (у вигляді залишку). Руйнує вітамін D. Використовується для підтримки свіжості ароматизатора, може викликати алергію.
E321 бутилгідрокситолуол - в маргарині і гідрогенізованих жирах, жувальній гумці, чіпсах.
Е322 лецитин - пудинги, крем, печиво, кондитерські вироби, морозиво, шоколад, у високих концентраціях може викликати подразнення слизової оболонки кишечника.
E330 E331 E332 E333 лимонна кислота і її похідні (натрію, калію і кальцію) - прохолодні напої, цукати, кондитерські кремові, хлібобулочні вироби, жувальна гумка, овочеві соки та нектари, фруктові сиропи. Великі дози можуть викликати забарвлення шкіри та ниркові розлади
E334 E335 E336 E337 L-винна кислота і її похідні - напої, морозиво, фруктові сиропи, соки і нектари, овочі, соуси, пудинги, хлібобулочні вироби, цукати.
E338 E339 E340 E341 фосфорна кислота і її похідні - газовані безалкогольні напої, кола, желе. Можуть викликати проблеми з травленням, рахіт.